Pleegmaatjes

Een maatje voor ieder pleegkind dat met hem of haar meeleeft, meedenkt en meehelpt. Dat is het idee van een pleegmaatje.

“Ik zoek iemand om af en toe mee te praten”

In september startte dit project bij pleegzorgorganisaties Vitree en Entrea Lindenhout. Daar gaan we de methodiek in de praktijk verder ontwikkelen, zodat die uiteindelijk landelijk inzetbaar is en ieder pleegkind een maatje kan krijgen als hij of zij dat wil.


Veel pleegkinderen hebben naast hun pleeggezin maar een beperkt sociaal netwerk. Een Pleegmaatje helpt om het sociale netwerk te vergroten en verder op te bouwen. Een Pleegmaatje is een volwassene die meeleeft, meedenkt en meehelpt. Dat kan zijn door een bezoekje na schooltijd of hulp bij huiswerk. Of iemand die meegaat naar oma of naar een gesprek met de jeugdbeschermer en met wie een kind kan praten over wat goed gaat in het pleeggezin, of wat juist niet.


Een Pleegmaatje is er speciaal voor een pleegkind, maar kan ook de druk voor pleegouders verlichten. Door pleegouders te ontlasten wordt de kans kleiner dat een plaatsing voortijdig moet worden afgebroken.


Het project Pleegmaatjes wordt mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds en is onderdeel van het programma Vrijwillige zorg in het gezin.

“Ik wil andere pleegkinderen leren kennen”

Informatiefolders en animatie voor omgeving pleeggezin