Startpakket voor nieuwe pleeggezinnen

Als je start als pleeggezin, komt er veel op je af. Je krijgt te maken met een compleet nieuwe situatie en nieuwe mensen. En ook de verhoudingen in je gezin veranderen. Want wat normaal was voor jullie als gezin, is dat niet altijd voor een pleegkind. Om je bij de start van een plaatsing op weg te helpen, hebben we samen met Kinderpostzegels een startpakket voor pleeggezinnen gemaakt.


Het startpakket wordt uitgedeeld aan of verstuurd naar nieuwe pleegouders door de pleegzorgorganisatie. In het startpakket vind je handige informatie die je helpt bij de start van een plaatsing. Ook zit in het pakket een gespreksspel om met elkaar in gesprek te gaan over pleegzorg, maar ook over andere dingen. In het wisselschrift kan een pleegkind zijn of haar gedachten, gevoelens, ideeën opschrijven of tekenen. De andere kant van het schriftje is voor de pleegouders om te reageren of iets terug te schrijven. Natuurlijk kan het schriftje ook gebruikt worden om uit te wisselen met de eigen ouders.

In het Wisselschrift kunnen pleegkinderen hun gedachten en gevoelens opschrijven of tekenen. Aan de andere zijde van het schrift kunnen pleegouders reageren. Of natuurlijk de eigen ouders van het pleegkind!

Dromen denken doen

Met de vragen uit het gespreksspel Dromen denken doen heb je altijd genoeg gespreksstof als pleeggezin!

“Wat zou jij willen veranderen in je leven of in je pleeggezin?”
“Vind jij het leuk om (pleeg)broers en -zussen te hebben?”
“Als je tien jaar ouder zou zijn, welk advies zou jij dan geven aan degene die je nu bent?”

Om pleegouders ook na de ontvangst van het startpakket te voorzien van informatie, tips, suggesties en andere zaken waar je als pleegouder écht wat aan hebt, versturen we maandelijks een mail met tips, adviezen, informatie en meer. Aanmelden kan via de button.

Pleegmaatjes