Netwerken van en voor pleegouders

Lokale netwerken van pleegouders

In 2019 voegden we negentien pleegoudernetwerken toe aan de netwerkenkaart! Er staan nu meer dan honderd netwerken op de kaart, verspreid over heel Nederland. Op verschillende plekken werden nieuwe netwerken gestart en ontmoetingen mogelijk gemaakt. Bijvoorbeeld georganiseerd door pleegouderraden, zoals in Oss, Voerendaal en Horst aan de Maas. Of door de gemeente, bijvoorbeeld in Nieuwegein en Bussum. Ook pleegouders startten nieuwe netwerken op, zoals bijvoorbeeld in Zutphen.

Netwerkversterkers

In samenwerking met de NVP zetten netwerkversterkers zich in om pleegoudernetwerken op te starten en bestaande netwerken te ondersteunen.

Jolanda deed mee aan de ideeƫnmarkt van de gemeente Dronten. Haar initiatief werd enthousiast ontvangen, maar een vervolg laat nog even op zich wachten. Er zijn ook plannen om in Friesland netwerken voor pleegouders op te starten. Daarmee gaat Jolanda samen met de pleegzorgorganisaties aan de slag.

Anne was actief in Purmerend en Zaanstad, waar de pleegoudernetwerken die daar gestart zijn nu een nieuwe fase ingaan met steun van de gemeente.

In Amsterdam bereidde Kaoutar de start van een netwerk voor. In 2020 gaan we van start!

Hoe kunnen we netwerken beter ondersteunen?

In november en december bezochten we pleegoudernetwerken bij Je mag er zijn in Noord-Scharwoude, in Leusden en in Lelystad. Samen met pleegouders onderzochten we daar hoe we de ondersteuning van pleegoudernetwerken nog verder kunnen verbeteren. Waaraan is behoefte en hoe kunnen we helpen om ontmoetingen mogelijk te maken?

In 2020 gaan we opnieuw langs bij deze netwerken om de uitkomsten te bespreken en de ondersteuningsmiddelen voor te leggen. Die ontwikkelen we vervolgens door, zodat we hiermee alle netwerken in Nederland verder kunnen helpen.

Week van de Pleegzorg