Netwerken van en voor pleegouders

Ondanks de coronamaatregelen konden in 2020 op meerdere plaatsen nog wel bijeenkomsten georganiseerd worden. Juist in deze tijd kan het fijn zijn om andere pleegouders te ontmoeten. Deze bijeenkomsten, georganiseerd door NVP-netwerkversterkers Jolanda en Kaoutar, gingen gelukkig wel door:

Amsterdam

In Amsterdam organiseerden we vier bijeenkomsten voor pleegouders toen de maatregelen het nog toelieten om bij elkaar te komen. In de ontmoetingen konden pleegouders ervaringen delen en inspiratie opdoen. Ook werd besproken hoe een netwerk van pleegouders er in de toekomst uit zou kunnen zien. De bijeenkomsten krijgen in 2021 een vervolg.

Dronten

Op 22 juni was de aftrap van het netwerk: een eerste kennismaking in een online ontmoeting. Daarna volgde op 6 oktober een bijeenkomst in de sfeervolle Dorpsboerderij Dronten. De pleegouders zijn enthousiast over de ontmoetingen waarin je je hart kunt luchten en anderen een hart onder de riem kan steken. Het is de wens om ongeveer zes keer per jaar bij elkaar te komen, zodra de coronamaatregelen dit weer toelaten.

Harderwijk

Een week voor de lockdown van maart overlegde Jolanda met een medewerker van de gemeente Harderwijk en een aantal lokale pleegouders over het opzetten van een pleegoudernetwerk. Om pleegouders de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten, is het pleegoudercafé bedacht: een plek voor pleegouders om binnen te lopen, elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. 24 september was de eerste bijeenkomst in het sfeervolle California in Harderwijk. Een vervolg komt zo snel mogelijk in 2021.

Nunspeet

Op 21 september ontmoetten vijftien pleegouders uit Nunspeet elkaar. Een diverse groep van doorgewinterde pleegouders tot een pleeggezin dat wacht op een plaatsing en met pleegkinderen van pleegbaby tot een 18+-pleegkind. In 2021 begeleidt Jolanda nog een aantal bijeenkomsten van het netwerk en daarna kunnen de pleegouders zelf verder.

Je weg vinden in pleegzorgland