Zorgen voor een pleegkind in je gezin
Pleegmaatjes
Een Pleegmaatje is een vrijwilliger die meeleeft, meedenkt en meehelpt, speciaal voor een pleegkind dat daar behoefte aan heeft. Samen met pleegzorgorganisatie Triade Vitree en Humanitas Almere hebben we sinds 2018 gewerkt aan een methodiek om een Pleegmaatje aan een pleegkind te koppelen. De methodiek is vorig jaar gepubliceerd en kan door pleegzorg- en vrijwilligersorganisaties ingezet worden.
Pleegkinderen hebben vaak een relatief kleine kring van betrokkenen om zich heen met wie zij hun leven delen, die met hen meeleven en die waar nodig kunnen helpen. Een Pleegmaatje vergroot dit netwerk. Dat kan zijn door een bezoekje na schooltijd of hulp bij huiswerk. Of door samen te praten over wat goed gaat in het pleeggezin of wat juist niet. Een pleegkind en een Pleegmaatje kunnen ook samen leuke dingen ondernemen. Kinderen die deelnemen, worden voor een periode van een jaar gekoppeld aan een Pleegmaatje. Zij ontmoeten elkaar in die periode wekelijks. Een Pleegmaatje is er vooral voor een pleegkind, maar kan ook de druk voor pleegouders een klein beetje verlichten.
Methodiek
Op onze website vind je meer informatie over Pleegmaatjes en de methodiek. Het methodiekhandboek Pleegmaatjes: handboek voor initiatiefnemers is te downloaden op onze site, daarin vind je meer informatie over Pleegmaatjes, de werking in de praktijk, financieringsmogelijkheden en evaluatie van een traject.
BIJ ONS: online magazine voor pleeggezinnen
In ons online magazine BIJ ONS vind je ervaringen van pleeggezinnen en gezinshuizen, geven we tips en informatie en delen we kennis, inspiratie en onderzoeken over pleegzorg. In 2022 verschenen twee magazines, bomvol met verhalen, achtergronden, interviews en columns. Zo helpen we pleeggezinnen en gezinshuizen om kinderen die niet thuis kunnen wonen het beste te bieden!
BIJ ONS februari 2O22
De rode draad in het nieuwe magazine is het vertellen van je verhaal. Zo heeft Tweede Kamerlid Lisa Westerveld verhalen van pleeg- en gezinshuisouders nodig om in het politieke speelveld ‘te vechten tegen de bierkaai’, vertelt ze in een interview. Pleegkind Lily Monori van Dijken beschreef haar levensverhaal in een boek. Redactielid Daisy roept op om inspraak van kinderen en jongeren mogelijk te maken bij juridische beslissingen. In Mijn Levensboek, dat in 2022 vijfentwintig jaar bestaat, staat het ‘verhaal van je leven’ centraal. Lindy ging op bezoek bij De Huiskamer voor Pleegouders in Tilburg. Daar ontmoeten pleegouders elkaar om verhalen te delen en elkaar te ondersteunen, zodat ze het pleegouderschap volhouden.
BIJ ONS september 2O22
Deze editie van BIJ ONS staat in het teken van samenwerken. Wat zijn de sleutels voor een succesvolle samenwerking, welke dilemma’s kom je tegen als pleegouder, wat zijn de do’s en don'ts en wat kun je leren van anderen om goed samen te werken? In dit nummer lees je over de dialogen die de NVP organiseerde om samenwerkingen in de jeugdhulpverlening te verbeteren. Pleegouder Jolanda deed mee aan de dialogen en deelt haar ervaringen: “Praten met elkaar in plaats van over elkaar, dat is echt de sleutel.” Verder lees je over de samenwerking tussen pleegouders die ‘adoptief ingesteld’ worden genoemd en de biologische ouders van pleegkinderen. In een artikel over samenwerkingsrelaties tussen opvoeders en ouders vertellen Martine Noordegraaf en Ellen Schep van de Christelijke Hogeschool Ede over de methodiek ‘de relationele route tot gedeeld opvoederschap’. En redactielid Peter schrijft over zijn ervaringen met samenwerken als pleegouder op afstand.
Meer lezen?
Een overzicht van alle magazines vind je hier. Abonneren
Wil je voortaan als eerste op de hoogte zijn als er een nieuw magazine verschijnt? Abonneer je gratis op BIJ ONS en je ontvangt een bericht als er een nieuw magazine is!
Kom ook bij de redactie! BIJ ONS wordt gemaakt door een groep enthousiaste mensen die zelf betrokken zijn bij pleegzorg of gezinshuizen. Ze zorgen voor een pleegkind, zijn opgegroeid in een pleeggezin, werken in pleegzorg of doen er onderzoek naar. Wil jij als vrijwilliger meewerken aan het tijdschrift, bijvoorbeeld als redactielid of fotograaf? Of wil je een bijdrage leveren met het schrijven van blogs of het delen van pleegzorgtips? Laat het ons weten! Je kunt ons ook mailen via bijons@denvp.nl.
Pleegzorg.nl
Informatie over pleegzorg
In de bibliotheek staat informatie over tientallen pleegzorg-onderwerpen. Van samenwerken met ouders tot ontwikkeling van het pleegkind en van rechten en plichten als pleegouder tot belastingzaken. Alle informatie is gecheckt door experts.
Meer leren over pleegzorg
De gids staat vol trainingen, workshops, lezingen, webinars, e-learnings en meer. Zo leer je van verschillende experts, trainers en sprekers. Het aanbod is samengesteld speciaal voor pleegouders.
Ontmoet andere pleegouders
Speciaal voor pleegouders is er in een besloten community. Hier kun je gesprekken starten, reageren op anderen, verhalen delen en andere pleegouders persoonlijk bericht sturen.