Je weg vinden in pleegzorgland
Helpdesk voor pleeggezinnen
Aantal vragen:
Nog nooit kreeg onze helpdesk zoveel vragen als in 2022: Ingrid en Thirza beantwoordden in totaal 1164 vragen. De meeste vragen werden gesteld door pleegouders, maar ook ouders, pleegkinderen en professionals namen contact op. Over vergoedingen en over samenwerken kregen we vorig jaar de meeste vragen.
Vragen die pleegouders stelden over vergoedingen, gingen bijvoorbeeld over het aanvragen van een PGB als pleegouder, hoe je kinderopvangtoeslag regelt bij een geheime plaatsing of wat er gebeurt met de pleegvergoeding als je pleegkind tijdelijk ergens anders woont. Ook over het thema samenwerken kregen we veel vragen, bijvoorbeeld: wie is verantwoordelijk voor het regelen van de juiste hulp voor mijn pleegkind en wie zijn betrokken bij een hulpverleningsplan? Naast deze twee onderwerpen kregen we vragen over bijvoorbeeld omgangsregelingen, overplaatsingen en pleegoudervoogdij.
Belangenbehartiging
Als we over een bepaald onderwerp veel vragen krijgen, brengen we dit signaal onder de aandacht bij de verantwoordelijke organisaties, politici en beleidsmakers. Afgelopen jaar kregen we bijvoorbeeld veel vragen over vergoedingen als gevolg van de toegenomen kosten voor veel pleeggezinnen. Onze oproep om de pleegvergoeding te verhogen, leidde tot een extra verhoging van de vergoeding in 2023. Meer over belangenbehartiging lees je hier.
Stel je vragen aan de helpdesk
Heb jij een vraag over pleegzorg? Of wil je weten wat je rechten en plichten zijn als pleegouder of heb je advies nodig over een pleegzorgonderwerp? Onze helpdesk helpt je verder! We bieden een luisterend oor, denken met je mee en geven (juridisch) advies. Laat een contactverzoek achter via het formulier op deze pagina, dan helpen we je verder!
Lerende beweging pleegzorg
In 2022 startten we met de lerende beweging pleegzorg: een verzameling van initiatieven die leren en ontwikkelen in de pleegzorg mogelijk maken en ondersteunen. Samen met het Nederlands Jeugdinstituut en Jeugdzorg Nederland en met pleegouders, ouders, pleegjongeren, pleegzorgbegeleiders, jeugdbeschermers, gedragswetenschappers, managers, beleidsmedewerkers en onderzoekers onderzoeken we hoe we verandering en vernieuwing op specifieke thema's mogelijk kunnen maken. Want pleegzorg is constant in ontwikkeling en om goede pleegzorg te kunnen blijven bieden, is het nodig om te blijven leren en ontwikkelen. Hierbij gaan we uit van vragen en dilemma's die spelen in de praktijk.
Onderdeel van de lerende beweging zijn vier leernetwerken:
➡️ Leernetwerk breakdown
Het leernetwerk breakdown werkt aan het verminderen en voorkomen van ongeplande en ongewenste overplaatsingen. Deelnemers in het netwerk kozen twee onderwerpen om verder op te leren en ontwikkelen: 1) het vergroten van de informele steun tussen pleegouders: hoe vergroot je hun netwerk en wat werkt bij het organiseren van ontmoetingen? 2) de puberteit in relatie tot breakdowns.
➡️ Leernetwerk netwerkpleegzorg
In dit leernetwerk is een terugkerend onderwerp de screening van netwerkpleeggezinnen met betrekking tot veiligheid. Wat verstaan we onder veiligheid en hoe zorg je er als pleeggezin voor dat het kind zich veilig voelt? Deelnemers in het netwerk hebben ook aandacht voor de relationele verhoudingen binnen netwerkpleegzorg. Ze willen pleegouders daar meer informatie over geven, bijvoorbeeld in filmpjes, een reflectietool of een spel.
➡️ Leernetwerk gedeeld opvoederschap
In het leernetwerk gedeeld opvoederschap zijn deelnemers begonnen met de onderwerpen informatie voor ouders en ouderbegeleiding. Ze gaan nu ook aan de slag met de vraag wat pleegouders nodig hebben om bij gedeeld opvoederschap samen te werken met ouders en welke rol de pleegzorgorganisatie hierbij heeft.
➡️ Leernetwerk kennis en ontwikkeling voor pleegouders
Wat moeten pleegouders weten en kunnen? Hoe krijgen zij toegang tot informatie en trainingen? En hoe kunnen pleegzorgorganisaties dat samen ontwikkelen? Met deze en andere vragen is begin 2023 een nieuw leernetwerk aan de slag gegaan.
Doe en denk mee
Wil je meedenken en meepraten in de leernetwerken? Meld je dan aan! De bijeenkomsten van de leernetwerken zijn voornamelijk online en duren ongeveer anderhalf uur per keer. Een leernetwerk komt zes of zeven keer per jaar samen. Interesse? Meld je aan via pleegzorg@nji.nl. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuws en activiteiten:
Het goede gesprek over pleegzorg
Om succesvolle pleegzorg te kunnen bieden, moet de manier waarop we pleegzorg organiseren beter. Daarvoor is een samenhangende visie op jeugdzorg nodig met een expliciete plek voor pleegzorg. Het vraagt ook samenwerking en inbreng van alle partijen die bij pleegzorg betrokken zijn: pleeggezinnen, gemeenten, pleegzorgaanbieders,ouders, jeugdbeschermers en wijkteammedewerkers. Daarvoor startten we in 2022 het project Het goede gesprek over pleegzorg. Hierin stimuleren en faciliteren we regionaal een ‘goed gesprek’ om pleegzorg (nog) beter te organiseren. Op basis van de uitkomsten van deze gesprekken stellen de deelnemers aan de gesprekken samen een actieplan op zodat pleegzorg in hun regio beter georganiseerd kan worden.
Het gesprek gaat over de (praktische) behoeften en knelpunten rondom pleegzorg in de regio en hoe dit verbeterd kan worden. We voeren het gesprek op basis van de uitkomsten van een quick scan, waarin we cijfers en feiten over pleegzorg in kaart brengen en van alle betrokken partijen ervaringen over de organisatie en uitvoering van pleegzorg verzamelen. Over deze uitkomsten gaan vertegenwoordigers van alle betrokken partijen in gesprek. Ze stellen samen een ‘actieplan pleegzorg’ op met daarin concrete acties om mee aan de slag te gaan. Het goede gesprek krijgt in de regio vorm samen met een regionale procesbegeleider.
Pilots
In de jeugdzorgregio’s Rijk van Nijmegen en West Brabant Oost startten we vorig jaar met twee pilots. Die lopen tot halverwege 2023. Beide regio’s zijn enthousiast over wat het goede gesprek tot nu toe heeft opgeleverd. Deelnemers vonden de bijeenkomsten verrijkend, leerzaam en inspirerend. Ze vonden het fijn om vanuit verschillende perspectieven ervaringen te horen, weten elkaar nu al beter te vinden en zijn tevreden over de (verrassend) concrete resultaten. Op basis van de ervaringen in de pilotregio’s gaan we het proces van het goede gesprek verder ontwikkelen om vervolgens in zoveel mogelijk regio’s het goede gesprek over pleegzorg te faciliteren.
Kennis over pleegzorg verzameld in kennisoverzicht
Samen met het Nederlands Jeugdinstituut maakten we een Kennisoverzicht Pleegzorg. Dit kennisoverzicht is onderdeel van het project Kennisagenda pleegzorg, waarmee we wetenschappelijke kennis over pleegzorg en de pleegzorgpraktijk met elkaar willen verbinden. Met een actueel overzicht van alle kennis die er is over pleegzorg kan bestaande (wetenschappelijke) kennis over pleegzorg terechtkomen bij de mensen die zich hier in de praktijk mee bezig houden, zoals pleegouders, pleegzorgbegeleiders, jeugdbeschermers, beleidsmedewerkers bij gemeenten en anderen. Praktische kennis uit de bestaande onderzoeken krijgt ook een plek op pleegzorg.nl en in het kennisdossier pleegzorg van het NJi.
Naast het overzicht ontwikkelen we met mensen uit de wetenschap én praktijk een Kennisagenda pleegzorg waarin staat welke kennis nog ontbreekt, maar waar wel behoefte aan is. Oftewel: welke onderzoeksonderwerpen staan nog ‘op de agenda’ om mee aan de slag te gaan?
De kennisagenda helpt om gerichtere keuzes te maken voor onderzoek dat aansluit bij behoeften vanuit de praktijk. Zo komt er een samenhangende en continue kennisontwikkeling binnen de pleegzorg.