Samenwerkingen rondom het pleeggezin
Samenwerken binnen pleegzorg
Als pleegouder werk je samen met je pleegzorgbegeleider, een jeugdbeschermer en de ouders van je pleegkind. Samen wil je het beste voor je pleegkind bereiken. Maar goed samenwerken gaat niet altijd vanzelf. In het project Samenwerken binnen pleegzorg organiseerden we in 2020 en 2021 in totaal 43 dialogen tussen de partijen om meer begrip voor elkaar te krijgen en de samenwerking te verbeteren. In 2022 presenteerden we de opbrengsten en inzichten uit de dialogen in podcasts, adviezen, een reisverhaal en blogs.
Opbrengsten van het project
Podcast Pleegzorgdialogen: Samenwerken binnen pleegzorg
In vijf podcasts delen een pleegouder, ouder, jeugdbeschermer en pleegzorgbegeleider in een audiobericht hun ervaring met samenwerken. Daarover gaan ze in gesprek met de andere deelnemers. Wat leren ze van elkaar en hoe draagt dit bij aan betere samenwerkingen rondom een pleegkind? In de laatste aflevering blikken we terug op het project Samenwerken binnen pleegzorg: wat is ons bijgebleven en wat nemen we mee uit dialogen?
➡️ Luister de afleveringen hier of in je favoriete podcast-app!
Reisverhaal 'Samen op reis binnen pleegzorg'
Het reisverhaal ‘Samen op reis binnen pleegzorg’ vertelt over de reis die een pleegkind maakt vanaf een uithuisplaatsing tot de terugplaatsing of zelfstandigheid, samen met alle personen die daarbij betrokken zijn. Hoe ervaart iedereen zijn rol binnen die reis en hoe leg je de reis samen goed af? Het reisverhaal geeft inzicht en verdieping in de verschillende posities en bevat tips om samen op de eindbestemming te komen.
Analyse en adviezen
In de dialogen kwamen vijf thema’s telkens terug: onduidelijkheid over de rol- en taakverdeling van pleegzorgbegeleiders en jeugdbeschermers, verwachtingsmanagement, transparantie, de positie van pleegouders en de positie van ouders in de samenwerking. Op basis van de input van de verschillende deelnemers geven we adviezen over deze vijf thema’s om beter samen te werken.
➡️ Lees hier de analyse en adviezen
Werkzame factoren voor een betere samenwerking
Stefanie Abrahamse van het Nederlands Jeugdinstituut deed mee aan een aantal dialogen. Ze schrijft in een blog dat in positieve en negatieve ervaringen die deelnemers in de dialogen deelden, een aantal thema’s telkens terugkomt: gelijkwaardigheid, communicatie, vertrouwen en een goede start. Ze legt uit hoe deze factoren kunnen helpen om beter samen te werken en hoe deze zelfde factoren een goede samenwerking kunnen belemmeren.
BIJ ONS: Jolanda deelt haar ervaringen uit de dialogen
Pleegouder Jolanda deed mee aan de dialogen. In het magazine BIJ ONS vertelt ze wat ze meeneemt uit de dialogen en wat ze leerde: “Praten met elkaar in plaats van over elkaar, dat is echt de sleutel.”
Training gespreksbegeleiders
Naast de dialogen organiseerden we gespreksleiderstrainingen zodat deelnemers in hun eigen organisatie ook dialogen kunnen gaan begeleiden. De training was voor iedereen die bekend wil raken met de methodiek van dialoog begeleiden om in de eigen organisatie ook dialogen te begeleiden. Na de training zijn een aantal pleegzorgorganisaties aan de slag gegaan om zelf dialogen te organiseren en uit te voeren.
Voor de Jeugd Dag
Jorien vertelde op de Voor de Jeugd Dag over samenwerken binnen pleegzorg. Je kunt haar presentatie terugkijken:
Versterken medezeggenschap pleegouderraden
Samen met LOPOR zijn we in 2022 gestart met het versterken van de medezeggenschap van pleeggezinnen via de pleegouderraad. Dat doen we met kennis en informatie voor de pleegouderraad, zodat zij binnen een pleegzorgorganisatie de stem van pleeggezinnen kunnen laten horen.
Het is belangrijk dat pleeggezinnen kunnen meepraten over wat goed gaat en wat beter kan in de pleegzorg. Binnen de pleegzorgorganisatie kan dat via de pleegouderraad, ook wel POR. Of een POR goed functioneert, is afhankelijk van de personen die in de POR zitten en hoe zij hun rol invullen. Veel pleegouders kennen de POR niet en hebben geen zicht op de activiteiten, daardoor is er weinig animo om lid te worden van de pleegouderraad. De medezeggenschap van een pleegouderraad is daardoor beperkt; dat willen we verbeteren!
Hoeboek
Daarom maken we een hoe-boek met praktische tips en informatie voor startende POR-leden en meer ervaren leden: hoe vaak kom je bij elkaar, hoe bewaar je gegevens, hoe blijf je in contact met de pleegouders van de organisatie en hoe kun je hun stem laten horen? We onderzoeken samen met pleegouderraden welke vragen er verder zijn en waar pleegouderraden tegenaan lopen; zo wordt het hoe-boek een praktisch handboek voor iedere pleegouderraad.
Ook verzamelen we informatie die relevant is voor pleegouderraden in een kennisdossier dat op pleegzorg.nl komt. In deze dossiers gaan we in op de taken, rechten en plichten van een pleegouderraad. Tot slot onderzoeken we samen met de pleegouderraden hoe we pleegouders kunnen helpen en ondersteunen in de voorbereiding op het lidmaatschap van de pleegouderraad, zodat zij zo goed mogelijk aan de slag kunnen met de taken van de pleegouderraad en met medezeggenschap.
Via een nieuwsbrief houden we pleegouderraden op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen die relevant zijn voor hun activiteiten. Uiteraard kunnen ook andere geïnteresseerden deze nieuwsbrief ontvangen. Schrijf je hier alvast in voor de nieuwsbrief belangenbehartiging.
LOPOR
In dit project werken we samen met de LOPOR, het Landelijk Overleg Pleegouderraden. Meer informatie over de LOPOR vind je op www.lopor.nl.