Netwerken van en voor pleegouders

In 2021 organiseerden we op verschillende plaatsen in het land bijeenkomsten voor pleegouders en hielpen we om nieuwe netwerken op te starten.

Amsterdam

September 2021 stond bol van de ontmoetingen en bijeenkomsten in Amsterdam: NVP-netwerkversterker Kaoutar organiseerde maar liefst vier bijeenkomsten voor pleegouders én twee picknicks voor pleeggezinnen!

De vier bijeenkomsten, die we organiseerden samen met de gemeente Amsterdam en met pleegzorgorganisaties Levvel, Timon en William Schrikker Gezinsvormen, waren op verschillende locaties en in verschillende stadsdelen in de regio Amsterdam-Amstelland. Pleegouders wisselden ervaringen uit, deden nieuwe inspiratie op en wisselden van gedachten over pleegzorg en het pleegouderschap.

De picknicks die Kaoutar organiseerde op twee zonnige zaterdagen werkten als een magneet voor pleeggezinnen en andere ouders en hun kinderen. Zo ontstond een gezellige mengelmoes van gezinnen – ook gezinnen die pleegzorg nog niet kenden maar spontaan op de activiteit afkwamen. Terwijl de kinderen speelden en knutselden met Anita en Roos van De Firma Klei, wisselden (pleeg)ouders ervaringen uit. Mooie bijkomstigheid van de picknick: ouders konden zo uit eerste hand horen hoe het is om kinderen op te vangen als pleeggezin.

Dronten

In Dronten waren er vorig jaar vier bijeenkomsten voor pleegouders. Het netwerk, dat is opgestart met ondersteuning van netwerkversterker Jolanda, heeft inmiddels een stevige basis en heeft voor 2022 al een flink aantal bijeenkomsten in de agenda staan!

In april 2020 besloot de gemeenteraad van Dronten om eenmalig een bedrag toe te kennen voor het opstarten van een pleegoudernetwerk. Na een online aftrap en een eerste live-bijeenkomst in 2020 volgden vier bijeenkomsten in 2021, waarvan de laatste twee bij een pleegouder thuis. Daarmee gaat het netwerk, dat op dit moment bestaat uit acht pleegouders, zelfstandig door in 2022!

Huiskamer voor pleegouders in Tilburg

Pleeg(groot)ouders uit de regio Tilburg kunnen elkaar sinds 1 oktober ontmoeten in de Huiskamer voor Pleegouders. Iedere doordeweekse ochtend staat de koffie klaar en er zijn altijd gelijkgestemden om mee te praten. Dat helpt om je taak als pleegouder te verlichten. Ook worden er leuke en leerzame activiteiten georganiseerd. Jorien was bij de opening van dit mooie initiatief. Ook Lindy ging op bezoek bij de huiskamer en deed in ons magazine BIJ ONS verslag van dit mooie initiatief.

Wisselexemplaren 'Als broers en zussen'

In mei verscheen het boek Als broers en zussen, waarin vierentwintig jongeren vertellen hoe het is om als broers en zussen op te groeien in een adoptie of pleeggezin. Het boek verscheen in samenwerking met de NVP. Voor pleegoudernetwerken hadden we een leuke actie: we verstuurden twintig wisselexemplaren van het boek 'Als broers en zussen' naar pleegoudernetwerken met daarbij een schrift voor aantekeningen en notities. Zo kan iedereen in het netwerk het boek lezen en ervaringen met broer- en zusrelaties in zijn of haar pleeggezin delen.

Andere bijeenkomsten

Vorig jaar organiseerden we ook in Harderwijk en Nunspeet bijeenkomsten en startten we, samen met het Platform Pleeggezinnen Achterhoek nieuwe pleegoudercontactgroepen in Aalten en Doetinchem. En er waren overal in het land nog veel meer bijeenkomsten voor pleegouders! Wil jij ook pleegouders bij jou in de buurt ontmoeten? Kijk in de agenda voor een overzicht van bijeenkomsten of op de netwerkenkaart om een netwerk bij jou in de buurt te vinden!

Dialogen Samenwerken binnen pleegzorg